top of page
gm.png

gezondheid & milieu

?

Legende:

       = wat?

       = doelgroep

       = praktische info

Meer info over dit thema,

een actie plannen

of materiaal bestellen?

KLIK HIER

Navy kaart druppel met waterlijn

Co2-meter

?

De CO2-meter is een eenvoudig te bedienen toestel dat door middel van waarden en lichtjes informatie geeft over de behoefte aan ventilatie in een ruimte. Een goed geventileerde ruimte zorgt voor minder vervuilende stoffen en meer zuurstof in de ruimte en verlaagt de overdracht van ziektes zoals COVID-19 onder de gebruikers van de ruimte. Dit heeft een impact op het welzijn van de gebruikers van de ruimte. Zo zijn ze aandachtiger en hebben ze minder gezondheidsklachten zoals hoofdpijn.

Co2.jpg

Kinderdagverblijven, onthaalouders en bij gezinnen thuis.

Ontleen hier de CO2-meter.

De binnenluchtbrigade

?

De binnenluchtbrigade is een coöperatief spel waarin de leerlingen worden uitgedaagd om samen, in kleine teams, de binnenlucht in de school en de klas gezonder te maken.

Leerkrachten lager onderwijs.

Hier vind je alle info over het spel en kan je het meteen ook online reserveren.

binnenlucht_stoffel_web-350x292.png

Campagnetoolkit Warme Dagen

?

Elk jaar in de zomer hebben we te maken met erg warme dagen. De hoge temperatuur en ozonpieken kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom vraagt de Vlaamse Overheid om extra acties te ondernemen tijdens de waakzaamheidsfase van 15 mei tot 30 september.

Erg warme dagen kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals kortademigheid, irritatie van de ogen, hoofdpijn en zelfs een gevaarlijke hitteslag. Ook kan de werking van geneesmiddelen verstoord zijn door warmte. Sommige mensen lopen een verhoogd risico op reacties door hitte of ozon: baby’s en jonge kinderen, ouderen, chronisch zieken en hulpbehoevende personen. Ook bij een sportief of cultureel evenement moet je hiermee rekening houden. Zorg voor anderen en voor jezelf.

Lokale besturen en intermediairen.

Op warmedagen.be vind je een mix van goede voorbeelden op vlak van informeren en sensibiliseren, omgevingsgericht werken en afspraken maken. Door in te zetten op een mix van acties realiseer je betere resultaten. 

warme dagen.jpg

Wil je graag ondersteuning bij het uitdenken van een lokaal warmteplan? Neem dan contact op met je regioverantwoordelijke.

wees niet gek, doe de teken check

?

Teken kan je overal in de natuur tegenkomen, dus niet alleen als je de bossen intrekt, maar ook in de tuin, natuurlijke speelterreinen, tijdens een picknick in het park. De teken zijn vooral actief tussen maart en oktober. Sommige teken kunnen je ziek maken. 

Op www.tekenbeten.be vind je heel wat informatie over hoe je best controleert, teken verwijdert en eventuele beten opvolgt, maar ook een heel uitgebreide campagnetoolkit. Hierin zitten onder andere folders, affiches, voorbeeldmails, artikels, posts en filmpjes voor sociale media die het CLB, school of organisatie kan gebruiken om de campagne mee bekend te maken.

Voor (jeugd)organisaties en scholen is er specifiek nog de gids ‘Wat te doen bij een tekenbeet?’ inclusief een ‘tekenkaart’ en opvolgblaadjes voor ouders. Voor het secundair onderwijs is een educatief pakket ontwikkeld.

Downloaden en/of bestellen van deze materialen kan heel eenvoudig via www.tekenbeten.be/webwinkel-organisaties.

Alle burgers.

Deze stappen werden verwerkt in een breed aanbod aan materialen.  Deze vind je terug in de webwinkel voor organisaties.

tekenceck.png
bottom of page